desery z owocami liofilizowanymi

Szybkie i smaczne desery – poznajcie kilka sprawdzonych przepisów z owocami liofilizowanymi

Któż z nas nie lubi słodyczy? Zapewne są takie osoby, ale na pewno są w mniejszości. Jednocześnie nie zawsze jest w domu coś słodkiego, a gdy jest, nie zawsze mamy akurat na to ochotę. Kupne słodycze są smaczne, ale zdecydowanie gorsze niż desery, które można samodzielnie przygotować. Dziś przedstawimy Wam kilka sprawdzonych przepisów na szybkie i smaczne desery z owocami liofilizowanymi w roli głównej.

Smaczne i zdrowe, czyli o owocach liofilizowanych słów kilka

Są takie produkty, które są smaczne i zdrowe. Na pewno należą do nich owoce liofilizowane. Świetnie smakują, a przy tym mają sporo witamin i składników odżywczych. Warto tutaj wiedzieć, że są one w pełni naturalne. W swoim składzie nie mają żadnych konserwantów czy też ulepszaczy smaku oraz innych, zbędnych składników, jakie wielu producentów wykorzystuje w procesie konserwowania jedzenia. Najważniejsze jest to, że nie tracą one walorów odżywczych, co wynika z samego procesu suszenia, który następuje ze stanu zamrożonego. A więc rzeczywiście warto, a nawet trzeba je jeść tym bardziej, że mogą być bazą czy dodatkiem do deserów. Skoro to już jasne, to czas przejść do propozycji deserów.

owoce liofilizowane

Maślana posypka, sporo owoców i ten smak…

Nasz pierwszy przepis na pewno Was zachwyci. Będzie bowiem słodko, ale będzie też aromatycznie. Bazą będą owocowe liofilizowane i świeże. Na początek przygotujemy kruszonkę maślaną. Potrzebujemy 100 gram masła, szklankę mąki plus dwie łyżki, a także pół szklanki cukru i dwie łyżki śmietany słodkiej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie aż masa będzie jednolita. Gdy tak się stanie formujemy kulkę i umieszczamy ją w zamrażalniku na godzinę. Pamiętajcie, by szczelnie owinąć ciasto folią spożywczą. W międzyczasie kroimy owoce takie jak banany, jabłka i gruszki w kostkę, dodajemy do nich garść ulubionych owoców liofilizowanych. Gdy minie godzina, wyciągamy ciasto z zamrażalnika. Dzielimy je na pół. Pierwszą rozwałkowujemy na placek, który będzie pasować do tortownicy. Następnie umieszczamy na cieście owoce, a na koniec bierzemy tarkę, na której ścieramy drugą część ciasta na grubych oczkach tak, by przykryła wszystkie owoce. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni i pieczemy przez 24 minuty. Efekt „wow”, a raczeń „mniam” gwarantowany.

Naprawdę szybki deser

Są takie desery, które można przygotować w kilka chwil. Są nie tylko obłędne w smaku, ale też niezwykle pożywne. Czas poznać przepis na taki deser. Potrzebujemy większej miseczki. Na jej brzeg wysypujemy garść płatków owsianych, następnie dodajemy odrobinę cukru, teraz można już przejść do kolejnego etapu. Potrzebujemy garść owoców liofilizowanych oraz jogurt roślinny i wiórki kokosowe (garść). Wszystkie trzy składniki mieszamy. Gdy masa będzie bardzo gęsta przekładamy ją na płatki owsiane. A jeżeli nadal jest dosyć płynna, to dodajcie więcej kokosu. Teraz potrzebujemy śmietanę – oczywiście słodką, którą ubijamy z dodatkiem cukru pudru. A gdy jest już sztywna, do masy dodajemy pół pokrojonej w kostkę tabliczki czekolady. Możecie też zetrzeć ją na tarce. Teraz pozostaje już tylko przełożyć masę na wcześniejsze części deseru i umieścić w lodówce na pół godziny, a potem można już delektować się smakiem.

rolada z owocami

Smaczny choć prosty deser

Czas przejść do kolejnego przepisu, tym razem będzie to…Zaraz się przekonacie. Do miski wbijamy 4 białka, które ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce powinny znaleźć się żółtka i szklanka cukru. Całość ubijamy, aż piana stanie się puszysta. Dodajemy do niej szklankę mąki pszennej oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Teraz składniki mieszamy, a gdy masa będzie jednolita, dodajemy jeszcze białko, ale najlepiej przełożyć je drewnianą łyżką, a potem tylko delikatnie wymieszać. Masę wylewamy na blachę o wymiarze 43 cm na 37 cm bądź na blachę o zbliżonym rozmiarze. Ciasto wyrównujemy. Powinno być cienkie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy ciasto się upieczemy i nieco wystygnie, umieszczamy na nim śmietanę oraz owoce liofilizowane, a następnie zwijamy roladę. Umieszczamy je jeszcze w lodówce na 20 minut, a potem pozostaje już tylko cieszyć się pysznym deserem.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Ci najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij